Steeds meer bekend over groene schoolpleinen
Het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind is in september 2013 gestart met het onderzoek De 'leer'kracht van groene schoolpleinen in samenwerking met Veldwerk Nederland, Thomas More Hogeschool Rotterdam, Fonds 1818, de Sophiastichting, VU Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers presenteerden hun eerste bevindingen tijdens het jaarlijkse onderzoeksberaad van Veldwerk Nederland op de Thomas More Hogeschool inRotterdam.
Het onderzoeksberaad is een netwerkbijeenkomst voor wetenschap, onderwijs en het werkveld van natuur- en milieu-educatie en staat dit jaar in het teken van groene schoolpleinen. Het onderzoek is afgelopen september gestart en duurt in totaal 4 jaar.
Minisymposium Groene Schoolpleinen
Steeds meer scholen kiezen voor een groen schoolplein. Schoolteams hebben hier verschillende redenen voor. Zo biedt een groen schoolplein andere speelmogelijkheden of verbetert de uitstraling van de buitenruimte. Leerkrachten ervaren de waarde van groene schoolpleinen voor hun kinderen op school. Maar, scholen worden steeds nadrukkelijker aangestuurd hun 'opbrengsten' inzichtelijk te maken. Voor de legitimering van groene schoolpleinen is van belang dat de meerwaarde voor het onderwijs expliciet wordt gemaakt. In dit kader is er in de afgelopen jaren onderzoek opgestart.
Je kunt de presentatie van Lector Dieuwke Hovinga hier bekijken.
Groene Pedagogiek
In het themanummer Groene Pedagogiek staan onder meer een artikel over een groen schoolplein voor speciale kinderen, huisdieren in de school en buiten onderwijs geven. Je kunt hier de PDF downloaden.
BuitenSpelen Special School en Spelen
Eind deze maand komt de nieuwste BuitenSpelen magazine uit met daarin een special Scholen en Spelen, met onder meer artikelen over de gevolgen van de nieuwe wetgeving Onderhoud en Passend onderwijs voor de buitenruimte, Hoe maak ik mijn schoolplein toegankelijk voor de nieuwe leerlingen met beperkingen?, en de kracht van Groene Schoolpleinen. Deze week in de online Special: De angst regeert, What’s new op het schoolplein en Geen Pauze, maar tijd om actief te bewegen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen