Spelen bij de boer
Het gaat om boerderijen die volledig in functie zijn als agrarisch productiebedrijf, waarin veilig spelen volledig is geïntegreerd met voedseleducatie. Geen omgebouwde oude schuur, geen speeltuin met wat verloren dieren, maar een echte speelboerderij. Het concept is nieuw voor Nederland. Het is de bedoeling dat kinderen spelenderwijs kennis maken met de moderne land- en tuinbouw. De speelboerderij is daarom aantrekkelijk voor bijvoorbeeld klasexcursies, schoolreisjes en kinderfeestjes, maar ook als uitje voor het gezin.
LimburgLab 2012
Het gezamenlijke initiatief is tot stand gekomen in het kader van LimburgLab 2012. Dit evenement wordt georganiseerd door de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) en vond 3 maart plaats in Panningen. Zo’n dertig organisaties laten daar projecten zien die zij hebben ontwikkeld om de leefbaarheid van het platteland en de zelfredzaamheid van burgers te bevorderen. In de voorbereiding werden deze organisaties twee aan twee willekeurig aan elkaar gekoppeld en uitgedaagd om samen een nieuw idee te verzinnen. LLTB en Speeltuinwerk Limburg vormden zo’n koppel.
Samenwerking Nelle Driessens en Eibe
De LLTB en Speeltuinwerk Limburg hebben ontwerpster Nelle Driessens uit Reijmerstok en speeltoestellenfabrikant Eibe uit Zoetermeer bereid gevonden om het idee van de speelboerderij voor vier boerderijen die zich al met voedseleducatie bezig houden, uit te werken. In alle ontwerpen betrof het bedrijven die al meer deden dan ‘boeren’ alleen en zich reeds bezighielden met educatie, vergaderfaciliteiten of boerenvermaak. De Speelboerderijen werden ontwikkeld in overleg met de ondernemers van de boerderij. Ronald Booij, projectleider bij eibe speeltoestellen: “Daardoor kwam er per boerderij een totaal verschillend plan op tafel. Daarbij wordt rekening gehouden met de doelgroep. Een recreatieboerderij met veel vergaderarrangementen koos bijvoorbeeld voor een survival-achtige opstelling. Wel werd er altijd in het ontwerp rekening gehouden met de agrarische achtergrond; een bescheiden budget; en verder veel speelwaarde en weinig decoratie.”
Zie hier Ontwerp Loeigezellig (pdf)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen