Speeltoestel speciaal voor blinden en slechtzienden
Het toestel is in eerste instantie ontwikkeld om slechtziende kinderen vertrouwd te laten raken met het oog, schrijft Nieuwsbode Zeist. Orthoptisten Heleen van Veen en Florine Pilon zijn de bedenkers van het speeltoestel. Zij hebben het speeltoestel bedacht, omdat ze de slechtziende kinderen op een speelse manier iets willen bijbrengen over het oog.
Speelse educatie
"We vinden het heel belangrijk dat de kinderen snappen wat er met hun ogen aan de hand is", vertelt Pilon. "Het speeloog is als het ware een rond kamertje dat is bekleed met een soort behang. Dat behang moet het netvlies voorstellen. In het netvlies zit ook een specifiek stukje, dat heet de gele vlek. Met de gele vlek is het mogelijk om details te zien. Daarnaast zijn op het speeltoestel 'bloedvaten' aangebracht. Via de oogzenuw op de glijbaan komen de kinderen weer naar buiten.
Voor jong en oud
Het speeltoestel is niet alleen voor kleine kinderen, maar ook juist voor de oudere kinderen geschikt. De kinderen zijn enthousiast, zo vertellen de orthoptisten. Met het speeltoestel willen de orthoptisten op een speelse manier aan de kinderen uitleggen wat er aan onderzoeken staat te gebeuren rondom de ogen van de kinderen.
Het idee voor het speeltoestel was dus vanaf het begin duidelijk. Wel was het nog een hele uitdaging om een bouwer voor het speeltoestel te vinden. Eerst zochten de orthoptisten hulp bij verschillende ziekenhuizen, maar dit bracht helaas geen succes. Na lang zoeken vonden Pilon en Van Veen het bedrijf Blow Ups, uit Limburg. Dat bedrijf heeft ervaring met dergelijke speeltoestellen en durfde de uitdaging wel aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug om 15:45 uurNa drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun om 09:34 uurOp 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen