Schijf van Vijf voor buitenspelen
Veel gemeenten gebruiken vastomschreven normen bij het ontwikkelen van speelruimtebeleid. Bijvoorbeeld voor de omvang, het aantal en de spreiding van speelplekken, gekoppeld aan een vaste actieradius van kinderen. Speelplan kiest voor een andere benadering door meer flexibel met deze universele en kwantitatieve normering om te gaan. Er zal meer rekening gehouden moeten worden met de unieke ruimtelijke en sociaal-culturele context van de buurt.
Met het ontwikkelen van de ‘Schijf van Vijf voor Buitenspelen’ zet Speelplan een stap in de goede richting. De schijf bevat vijf essentiële speelomgevingen die nodig zijn voor het realiseren van een kindervriendelijke buurt. Het is een advies voor gevarieerde openbare ruimte. De vijf elementen vullen elkaar aan, zorgen voor meer diversiteit en een goede bereikbaarheid van de speelplekken. Binnen elk speelgebied kunnen kinderen zich vrijuit bewegen.
Traditioneel: Een formele speelvoorziening met speeltoestellen.
Trapveldje: Ruimte voor sport en spel.
Vieze knieën: Avontuurlijke en natuurlijke speelruimte.
’t Pleintje; Verharde ruimte om bijvoorbeeld te fietsen, steppen of knikkeren.
Speelroute: Een verbindende, veilige en kindvriendelijke route door de buurt.
Stedenbouwkundige Arie Stobbe van Speelplan past de ‘Schijf van Vijf voor Buitenspelen met succes toe. “Een belangrijke meerwaarde is dat de discussie over invulling van speelruimte breder gevoerd wordt met de beleidsmakers, beheerders en bewoners. Het stimuleert de belanghebbenden om de uniformiteit van speelplekken los te laten en na te denken over aanvullende spelvormen. Daarin is het belangrijk dat de ontmoetingsfunctie van de centrale speelplek wordt versterkt en dat de kinderen op ontdekkingstocht kunnen in hun eigen woonomgeving. De gemeente Lisse is daar een goed voorbeeld van. Zij vonden het de moeite waard om dit binnen hun gemeentelijke speelruimtebeleid toe te passen."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug om 15:45 uurNa drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun om 09:34 uurOp 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Reactie toevoegen