Pimeur e-tegels op schoolplein Deventer
De e-tegels zijn bedacht en ontwikkeld door advies- en ingenieursbureau Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign. In de e-tegel zijn piëzo-elementen ingebouwd die de trillingen die spelende kinderen veroorzaken omzetten in elektriciteit. Deze voedt de led-verlichting, die in de e-tegel is geïntegreerd en de tegel laat oplichten. De e-tegel vereist dus geen externe energiebron. Iedere nieuwe sprong geeft weer nieuwe energie en opnieuw licht.
Fun en educatie
Projectleider Simon Bos van Tauw: "Naast een fun-element willen we op deze manier ook laten zien dat trillingen niets anders zijn dan energie. En die energie valt op een slimme manier te benutten. Overigens is dit principe al heel oud (uitgevonden in 1880) en veel toegepast in de muzieksector (elektrische gitaren, microfoons, e.d), maar ook in huishoudelijke toepassingen, zoals elektrische aanstekers en brandmelders. Wij hebben nu het nu 'vertaald' naar de openbare leefomgeving."
Doorontwikkeld prototype
Bij de herinrichting van het schoolplein van basisschool De Olijfboom in Deventer zijn de e-tegels gebruikt om er twee spelvormen mee aan te leggen, waaronder het spel Twister. Volgens Bos wordt de nieuwe e-tegel de komende weken getest op het schoolplein: "Op het schoolplein ligt een doorontwikkeld prototype. De komende weken zijn voor ons belangrijk om te zien of het prototype voldoet aan de verwachtingen of dat er nog aanpassingen nodig zijn.”
Proefproject N34
Ingenieursbureau Tauw en Universiteit Twente deden al eerder proeven met het omzetten van trillingen in energie met behulp van piëzotechniek. Een proefproject op de N34 bij Hardenberg werd eerder dit jaar afgerond. In dat project is aangetoond dat het lokaal opwekken van elektriciteit door middel van trillingen mogelijk is. Op de N34 zijn de trillingen van het wegverkeer omgezet in elektriciteit door piëzoelementen onder het wegdek aan te brengen. De piëzotechniek is nu verder ontwikkeld en geïntegreerd in een stoeptegel van roestvast staal. Als de testresultaten van het prototype op het schoolplein in Deventer goed zijn, neemt Grijsen de e-tegel nog dit jaar in productie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen