Pilot Erkennen van Competenties
Buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol bij sport- en beweeg activiteiten in wijken en gemeenten. Het is nog een jong beroep, toch zijn er in Nederland inmiddels al zo'n vijfduizend buurtsportcoaches. Aan de pilot Erkennen van Verworven Competenties (EVC) doen komende maanden in eerste instantie zo’n tien tot dertig buurtsportcoaches uit de regio Arnhem-Nijmegen mee. In 2016 worden dat er waarschijnlijk nog meer. Als de EVC-procedure aanslaat, kunnen buurtsportcoaches (en hun werkgevers) uit heel Nederland hun voordeel ermee doen. Aan de hand van de bevindingen van de pilot kunnen opleiders hun (bij)scholingsaanbod beter afstemmen.
Kwaliteitsimpuls
Omdat het nog zo’n jong beroep is, werkt NISB in opdracht van VWS samen met de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF aan een kwaliteitsimpuls voor de buurtsportcoaches. Een van de manieren om te werken aan kwaliteit en professionalisering is het EVC-traject. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Alles wat iemand aan levens-, werk- en leerervaring heeft, wordt bekeken en gewaardeerd. Dat levert uiteindelijk een Ervaringscertificaat op. Zo’n certificaat maakt glashelder welke competenties en werkprocessen een buurtsportcoach beheerst en waar eventueel nog gaten zitten.
Competentieprofiel
Tijdens de EVC-procedure pakken de beoordelaars het beroepscompetentieprofiel voor buurtsportcoaches erbij dat NISB samen met VSG, NOC*NSF en Werkgevers in de sport heeft ontwikkeld. Daarin komen competenties aan bod als planning en uitvoering van sport- en beweegactiviteiten, begeleiding, coördinatie en samenwerking. Als de buurtsportcoach zijn Ervaringscertificaat heeft, kan hij dit voorleggen aan een onafhankelijke examencommissie om zo ook nog eens het branchecertificaat Buurtsportcoach te verkrijgen. Mocht hij nog niet aan alle onderdelen voldoen, dan is bijscholing-op-maat mogelijk.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen