Ouderen moet je niet in beweging krijgen...
Daarom heeft Eelco Koppelaar – ontwerp & advies voor beweegtuinen een samenwerking gezocht met een (geriatrie) fysiotherapeut. Deze is gevonden in de vorm van Hanna van Eijsden MSc, onder andere als docent verbonden aan de Masteropleiding Geriatrie Fysiotherapie. Gezamenlijk is een visie ontwikkeld waarin een beweegtuin meer is dan ruimte voor oefeningen; een gehele tuin rondom een complex of instelling moet zowel sierlijk als seniorvriendelijk zijn en ouderen een veilige en vertrouwde omgeving bieden om in te bewegen. Zo worden de senioren wel ouder, maar blijven ze ‘jong en vitaal’.
Een geriatriefysiotherapeut is de meest voor de hand liggende deskundige voor het geven van advies rondom functiebehoud en functieherstel van ouderen. Gezamenlijk is gekeken wat er nodig is om ouderen op een verantwoorde wijze meer naar buiten te laten gaan. Het gaat hierbij om een totaalconcept voor seniorvriendelijke tuinen. Allereerst gaat het dus om een totale tuin waarin ouderen ruimte wordt geboden om doorheen te gaan. Op een zomerse dag genieten van de zon, een dagelijks ommetje of gezellig theekransje in een tuinhuis. De hele tuin wordt als eigen en vertrouwde omgeving toegankelijk en daarmee beweegvriendelijk. En voor wie wil zijn er mogelijkheden om extra te oefenen.
Preventief bewegen en revalidatie
Naast deze algemene toegankelijkheid worden in de tuin elementen verwerkt om dagelijkse handelingen te simuleren en te oefenen. Zo wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen, kracht en conditie van ouderen om hen op die manier zo lang mogelijk (zelfstandig) mobiel te houden. Onder begeleiding van mantelzorgers of professionals geoefend kan worden, rekening houdend met het verschil in niveau van functioneren van de gebruikers. Volgens kan een bepaalde groep ook zelfstandig de beweegtuin blijven gebruiken als oefenruimte. Dit maakt de tuin ook een functionele omgeving om met ouderen te oefenen die aan het revalideren zijn na bij voorbeeld een beroerte, een gebroken heup of vanwege een andere aandoening. Dit kan zowel individueel of in groepsverband zijn. Hiervoor blijven wij voor iedere beweegtuinen nauw samenwerken met Hanna van Eijsden. Gedurende het ontwerpproces adviseert zij met betrekking tot de beweegvriendelijkheid en oefenmogelijkheden en waar nodig en biedt zij ondersteuning bij de implementatie van de tuin in de zorginstelling.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen