Nederlandse variant van rope-boarding
De essentie van rope-boarding is het maken van moves en het doen van tricks, hangend aan een touw en swingend op een hoog deck. De oorsprong ligt in de Canadese stad Toronto. Kleine groepen jongeren waagden zich daar aan uitdagende sprongen. Dat bleef niet onopge- merkt, zeker niet omdat het mediagenieke beelden opleverde. Rope-boarding bereikte een steeds groter publiek en waaide in bescheiden mate over naar Groot-Brittannië.
Vier meter hoge schommel
Daar werd het opgepikt door Russell Play - een partner van Goede Speelprojecten - die zich toelegde op de ontwikkeling van een toestel dat veilig en zonder bezwaren geplaatst kan worden in de openbare ruimte. Dat werd de vier meter hoge Sky Carver, die wel iets weg heeft van een flinke schommel, inclusief deck om op te staan en touw om in te hangen. “Het is een eigen ontwerp, copyright speelt in dit opzicht geen rol”, zegt At van Steijn van Goede Speelprojecten. “Het rope-boarden is ontstaan, waarschijnlijk heeft iemand in eerste instantie een touw aan een boomtak gehangen. Daarover is niets vastgelegd.”
Veiligheidseisen
De Sky Carver is bedoeld voor de openbare ruimte. Wat er in die openbare ruimte gebeurt valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Van Steijn: “Een toestel dat niet aan alle veiligheidseisen voldoet is in dat licht bezien op voorhand kansloos. Voor de Sky Carver geldt dat iedereen er op mag en kan zonder beschermende kleding. Dit toestel voldoet aan alle veiligheidseisen volgens de Europese richtlijnen. Er is een speciale commissie ingesteld door de EU die toestellen op alles nakijkt voordat ze op de Europese markt komen. Aan alle voorwaarden is voldaan.”
De consequentie is wel dat het er in Nederland voorlopig niet zo spectaculair aan toe zal gaan als in Amerika, waar rope-boarden, hoger, harder, sneller en vooral al meer ontwikkeld is. Van Steijn heeft er desondanks vertrouwen in. “Dit is de eerste kennismaking met een nieuw fenomeen. Wie met de bril van nu kijkt naar de introductie van het skateboard zo’n vijftig jaar geleden, kan zich ook niet voorstellen dat het toen zo langzaam en weinig gevarieerd ging.”
Hoop op jonge meiden
De sport zal dus moeten groeien en dat lukt het beste als er zo veel mogelijk de weg naar de Sky Carvers weten te vinden. Vooralsnog wordt er binnenkort een geplaatst, in sportspeeltuin Wittenburg in Amsterdam. Goede Speelprojecten zal in de gaten houden hoe vaak en door wie het toestel gebruikt wordt. Van Steijn: “Ik hoop op jonge meiden, daar leent de Sky Carver zich uitstekend voor. De bewegingen vragen natuurlijk om kracht, maar net zo goed om evenwicht, balans, en een zekere élégance. Er komen veel turnelementen in terug. Dat zou toch moeten aanspreken, lijkt me.”
Van Steijn spreekt zijn wens niet zonder reden uit. Tot nu toe zijn veel voorzieningen in de openbare ruimte het domein van jonge jongens. Het zou mooi zijn als de Sky Carver daarnaast ook een ander publiek trekt. “Uit recent onderzoek blijkt dat zeventig procent van het budget dat gemeenten beschikbaar stellen voor speel- en sporttoestellen, vooral gebruikt wordt door jongens. Hun rechtvaardiging luidt vaak dat ze zich niet op meiden richten omdat die nu eenmaal minder buiten te vinden zijn. Mijn retorische vraag: hou zou dat toch komen?”
Vier op een rij
Die ene Sky Carver in Amsterdam moet het begin worden van iets moois. In zijn stoutste dromen ziet Van Steijn er in de toekomst drie of vier naast elkaar opgesteld staan, zodat beoefenaars direct de concurrentie met elkaar aangaan en bijvoorbeeld kunnen zien wie het hoogste komt. “Echte competitie is er niet, er worden geen punten verdeeld. Het is veel belangrijker dat het er spectaculair uitziet.”
Dat heeft de sport gemeen met bijvoorbeeld wake- en skateboarden. Van Steijn hoopt dan ook dat de skatebond en skateboardfederatie het rope-boarden zullen omarmen. In de eerste plaats omdat het een mooi, nieuw initiatief is. “We hoeven er echt geen honderden te verkopen. Natuurlijk zou dat mooi meegenomen zijn en blijven we een commercieel bedrijf, maar dit doen we omdat het ons een kick geeft. Omdat het echt leuk is om zo’n vernieuwing als de Sky Carver hierheen te brengen.”
Kijk hier naar een filmpje van de Sky Carver
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurHoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Reactie toevoegen