Met je smartphone het bos in
Technologie op positieve manier inzetten
Kinderen zijn dagelijks met een tablet of smartphone in de weer. Dat kun je erg vinden, maar je kunt technologie ook op een positieve manier inzetten. Hoe? Stuur kinderen met smartphone of tablet naar buiten en wakker zo weer hun interesse voor de natuur aan. Speel een natuurgame, volg een gps-tocht of gebruik de vogelapp en daarna kan de smartphone weer de tas in. Want de hele tijd naar dat scherm kijken is natuurlijk niet de bedoeling.
Van schepnet naar digitaal
Vroeger gingen kinderen met een schepnetje de sloot verkennen. Nu verklappen slootjes al hun geheimen als je een digitale (onderwater)camera, gps of Google Earth inzet, en zo zijn er eindeloos veel ideeën. Maak met een smartphone een foto van een vogel, neem het geluid op en een speciale app determineert welke soort het is. Of plaats een schaal met slakken onder een documentcamera: nu kruipen de slakken ineens over het digibord in de klas. Zo kan de natuur de school binnengebracht worden.
Praktische voorbeelden
Wat ‘Met je smartphone het bos in’ voor iedereen a antrekkelijk maakt, zijn de praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal. Voor onderwijsgevenden biedt het boek ook concrete lesideeën om nieuwe media in te zetten binnen het natuuronderwijs. Denk hierbij aan korte interviews met boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten over hun ervaringen met techniek in de natuur.
Maand proberen voor scholen
Voor scholen is er een speciale inspiratiebox met daarin smartphones en ander materiaal die scholen een maand lang kunnen uitproberen in de natuur. Hun ervaringen en het beeldmateriaal komen op een bijbehorende site. Aan alles is gedacht om het voor leerkrachten gemakkelijk te maken om met het materiaal te werken. Ook komt er een wedstrijd voor scholen over hun ideeën over ‘Met je smartphone het bos in’ in de toekomst.
Het boek is geschreven door Jolanda Pikkaart, journaliste en blogger. Het boek is 12 maart verschenen en wordt uitgegeven door uitgeverij LezenLerenDelen in de reeks BoekTweePuntNul. Het is te koop in de boekhandel en online te bestellen via de webshop van LezenLerenDelen.
Over het boek
Het boek telt 148 pagina's en is geïllustreerd en gebonden. Prijs: €19,95 (ISBN: 9789088917103).
Meer informatie vindt u op de site www.metjesmartphonehetbosin.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen