Innovatieve buitenspeelgame voor kinderen met en zonder beperking
Het idee ontstond anderhalf jaar geleden bij Eline Rabbie, meervoudig gehandicapt en hierdoor aan een rolstoel gebonden. Haar moeder Kim kreeg het idee voor een game, in samenwerking met kunstenaars van One Seconds en grafisch designer Aram van studio Alarm. Zij kwamen in contact met Springlab, een bureau dat als missie heeft om letterlijk meer beweging in de samenleving te krijgen.
Het oorspronkelijke concept begon bij de rolstoel als gamecontroller. Door de rolstoel naar voren en naar achter te bewegen, verplaatste het spel op de tablet zich ook van voren naar achteren. Inmiddels heeft de game heeft niet meer de focus op alleen kinderen in een rolstoel. “In de basis willen wij het geschikt maken voor kinderen met CP en Duchenne”, legt Jan-Paul de Beer van Springlab uit. “Die komen wel vaak in een rolstoel maar dat hoeft niet. Als we aan deze voorwaarde voldoen zal het ook voor veel meer kinderen met een handicap geschikt zijn. Bovendien wordt het hierdoor commercieel ook interessant, want het spel richt zich niet op een beperkte doelgroep, maar op alle kinderen.”
Springlab is druk bezig met de ontwikkeling van het spel, dat idealiter in 2018 af moet zijn. Middels een enquête wordt kinderen met en zonder beperking gevraagd naar zaken waar ze tijdens het buiten spelen tegenaan lopen, welke uitdagingen ze hebben en wat ze belangrijk vinden. “Bovendien polsen we wat ze vinden van ons concept”, aldus De Beer.
De ontwikkeling van de rolstoelgame kost veel tijd en geld. Springlab is daarom voortdurend op zoek naar partners die willen meedenken of die financieel willen bijdragen. Momenteel hebben het Ministerie van VWS, Sunrise Medical en de Kuyt Foundation zich aan het initiatief verbonden als partner.
Kijk voor meer informatie op http://springlab.nl/rolstoelgaming/
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen