Grootste skatepark van Europa in hartje Rotterdam
De ontwerper is de Fin Janne Saario, een in skaterskringen bekende skateparkarchitect. Saario was vroeger zelf professioneel skateboarder en weet als geen ander waar een skatepark aan moet voldoen. Inmiddels heeft hij een bureau voor landschapsontwerp en internationale (skate)parken. Het ontwerp voor het nieuwe skatepark is bedoeld voor zoveel mogelijk disciplines: skateboarders, inliners, bmx-ers en steppers. Het nieuwe skatelandschap beslaat voorlopig het deel van de Westblaak waar nu ook de skate- elementen staan.
Transformer
De uitstraling van het nieuwe skatepark wordt stoer en Rotterdams, met verwijzingen naar de haven en de ‘Transformer’, het beeld dat aan de rand van het skatepark staat. Hier heeft Janne Saario zich door laten inspireren in zijn ontwerp: “Skaters ‘transformeren’ eigenlijk ook in andere mensen of figuren zodra zij zich op hun wielen gaan voortbewegen.” In samenwerking met één of meerdere scheepswerven in de haven van Rotterdam en samen met enkele skaters wordt oud (scheeps)materiaal zoals stalen balken of beplating in het skatelandschap verwerkt.
Het nieuwe skatepark zorgt voor een mooie invulling van de middenberm van de Westblaak. Ook voor het resterende deel van de middenberm, tussen het huidige skatepark en het Eendrachtsplein, is een nieuw inrichtingsplan gemaakt. Dit gedeelte wordt als een groene parkstrook ingericht waardoor de middenstrook ook voor niet-skaters een prettige locatie wordt om doorheen te lopen of even op een bankje te gaan zitten. In dit deel komen enkele elementen die voor streetskaters interessant zijn, zoals plantenbakken die geschikt zijn om langs de randen te skaten.
De ‘vert’ - de verlengde en grote ‘halfpipe’ - komt in het nieuwe plan niet terug. Hiervoor wordt een nieuwe plek gezocht op een andere locatie in Rotterdam. De vert wordt voorlopig opgeslagen tot deze een nieuwe locatie heeft. Inmiddels hebben diverse gebieden en wijken zich gemeld als gegadigde voor deze vert.
De werkzaamheden
Het skatepark wordt 9 februari afgesloten. Eerst worden de huidige skate elementen weggehaald. Vervolgens wordt de groeiplaats van de bomen die om het skatepark heen staan verbeterd door ze nieuwe bomengrond te geven.
In het voorjaar wordt de asfaltverharding van het skatepark weggebroken, zodat er ruimte is om een nieuwe fundering aan te brengen. Voor het betonnen skatelandschap is het van groot belang dat dit niet gaat scheuren of barsten, want dat heeft grote gevolgen voor de bruikbaarheid van het park. Daarom moet er eerst een fundering op heipalen worden aangebracht. Vanwege de nabijheid van de ondergrondse metrobuis is dit een secuur werk.
Als de ondergrond gereed is, kan de bouw van het skatepark zelf beginnen. Dit bestaat uit het aanbrengen van grote EPS- (een soort piepschuim) blokken, die in model worden gesneden en op een betonnen plaat worden aangebracht. Vervolgens wordt het EPS met de hand voorzien van beton en ontstaat het skatelandschap. Het aanbrengen van het beton is specialistenwerk. De aansluitingen en overgangen moeten goed en glad zijn om goed bruikbaar te zijn. De aannemer die dit werk gaat doen moet hier aantoonbare ervaring mee hebben. Meestal zijn de werknemers ook (ex)skaters. Naar verwachting kan het nieuwe skatepark in oktober 2015 in gebruik genomen worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen