Deze technologie nodigt uit tot ouderwets buitenspelen
In tegenstelling tot gangbare computers beschikt Picoo niet over een beeldscherm. Het apparaatje is uitgerust met sensoren en geluids-, verlichtings- en trilfuncties. Picoo reageert op beweging, aanrakingen en op andere apparaatjes in de buurt. “Dat zet aan tot interactiviteit tussen kinderen”, legt ontwikkelaar Iris Soute uit. Soute won in 2016 met haar idee de Nationale Sportinnovator Prijs 2016 en het daarbij horende bedrag van 30.000 euro.
Spelletjes in een nieuw jasje
Door de interactieve technologie worden kinderen aangezet tot spelen. Ouderwetse spelletjes als tikkertje worden in een nieuw jasje gestoken. “Triltikkertje krijg je dan”, legt Soute uit. “Je creëert twee groepen kinderen. Eén van die groepen heeft de tril. Aan de andere groep de opdracht de tril te stelen. Dat is hartstikke leuk. Je moet goed opletten wie de tril heeft en het verdedigende team kan bijvoorbeeld stiekem de tril overgeven aan een teamgenoot.” De toevoeging van de technologie geven buitenspelen een extra dimensie. “Maar zonder dat kinderen vastgekluisterd zitten aan een scherm”, zegt Soute.
Picoo.
Interactie in het spelen
Picoo is nog niet af. De eerste versie ziet eruit als een walkietalkie, maar volgens Soute wordt gewerkt aan een handzamer en kleiner formaat. Bovendien is het de bedoeling dat een app wordt gelanceerd waarmee nieuwe spellen op Picoo geladen kunnen worden. “Dan kun je thuis de Picoo instellen op een spel en dan naar buiten. Ik hoop dat de Picoo dezelfde status krijgt als een bal: als je buiten gaat spelen, neem je hem mee.”
In 2013 promoveerde Soute na zes jaar onderzoek op het gebied van user system interaction. “Ik werkte aan project om iets te ontwerpen voor kinderen. Ik wilde spelen en technologie samenvoegen. De kinderen van nu zijn immers wel gewend aan interactieve technologie. Als je dat combineert met spelen in de gezonde buitenlucht, dan vang je twee vliegen in één klap.” Haar promotieonderzoek resulteerde in Picoo. Mede dankzij het geldbedrag van de Nationale Sportinnovator Prijs werd Picoo doorontwikkeld. “Het is de bedoeling dat Picoo begin volgend jaar op de markt komt.”
In eerste instantie is Picoo alleen beschikbaar voor bedrijven, zoals scholen, bso’s en vakantieparken, maar in een later stadium wil Soute met Picoo ook de particuliere markt op. Meer informatie: www.picoo.nl
Iris Soute met de Picoo. Credit: Hans Krudde
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Rotterdam wil urban sports voor breder publiek toegankelijk maken
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Reactie toevoegen