Den Haag investeert € 1.1 miljoen in speelplekken
Zo worden de schoolpleinen van Het Lichtbaken, de Dr. Willem Dreesschool en de Openbare Montessorischool aan de Cederstraat vernieuwd. Buiten schooltijden zijn deze schoolpleinen goede speelplekken voor de jeugd. Andere voorbeelden van speelplekken die dit jaar aangepakt worden zijn de Berenkuil in het Westduinpark en de speelplek aan de Oude Haagweg in Loosduinen. Ook wordt de natuurbelevingstuin Reigershof in de Schenkzone binnenkort feestelijk geopend.
Ouders medeverantwoordelijk
Wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport): "Veilig en vrij buiten kunnen spelen is van groot belang voor de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen. In de stad is dat niet altijd vanzelfsprekend; daarom willen we fors investeren in geschikte speelplekken. Het aanleggen van speelplekken is echter een eerste stap. Voor een goed gebruik is het minstens even belangrijk dat ouders er zich verantwoordelijk voor voelen. Daarom willen we dat ouders een actieve rol spelen bij het inrichten en netjes houden van speeltuinen. Zij zijn als het ware de "eigenaar" van de speelplek. We zien dat steeds meer ouders deze rol oppakken."
Ouders en kinderen geraadpleegd
Om er voor te zorgen dat de Haagse jeugd speelplekken krijgt die aansluiten bij de noden van de wijk, heeft de gemeente Den Haag in de afgelopen jaren nauw samengewerkt met buurtbewoners en kinderen. Ook tijdens een grote conferentie die afgelopen najaar in Madurodam plaatsvond, werd naar de wensen van kinderen en hun ouders geluisterd. Al deze input wordt gebruikt om het speelbeleid van de gemeente Den Haag nog beter te laten aansluiten bij de wensen van haar inwoners.
Kindvriendelijke wijken
Er is echter meer nodig dan speelplekken alleen om de grote stad aantrekkelijk te maken en houden voor gezinnen met jonge kinderen. Daarom is de voorbije jaren hard gewerkt om ervoor te zorgen dat gehele wijken kindvriendelijker worden. Per wijk wordt er, samen met ouders en kinderen, een plan opgesteld. Hieruit wordt een actiekaart ontwikkeld om de omgeving van het huis aangenaam te maken voor kleine kinderen. Daarbij wordt gekeken naar speelruimte maar ook naar veiligheid, sociale contacten, kleinschalige fysieke investeringen en laagdrempelige voorzieningen
Kijk voor meer informatie over spelen in Den Haag en het speelbeleid op www.denhaag.nl/spelen en www.denhaag.nl/kindvriendelijk
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen