Avontuurlijk belevenissenbos in Lelystad
Survivalroute
De survivalroute loopt door het bos langs een speciaal gegraven watergang welke gebruikt kan worden als kanoroute. Over de kanoroute zijn uitdagende oversteekelementen geplaatst zoals boomstammen en touwbruggen. Alle elementen zijn door de Donkergroen ontworpen, deels zelf geproduceerd en alles is gecertificeerd door TÜV SÜD Benelux. Met boomstammen en touwbruggen zijn overgangen gemaakt waarmee kinderen avontuurlijk het water kunnen oversteken.
Avontuurlijke speelaanleidingen
De survivalroute bevat zo'n vijftig survivalhindernissen, waarbij geklauterd kan worden over boomstammen, touwbruggen en klimnetten. De snelheidsduivels kunnen sjezen van kabelbanen of denderen over de stormbaan. Kortom Het Belevenissenbos is een bos vol vrij spel voor de beleving. Het totale belevenissenbos is een buitenspeelplek geworden van maar liefst vijftig voetbalvelden groot.
Jeugdorganisaties en regiofunctie
In het belevenissenbos wordt al volop gespeeld en is bovendien erg populair bij sportclubs en scholen. Hoewel het in eerste instantie bedoeld was voor de inwoners van Lelystad vervult het belevenissenbos een regiofunctie. Het Belevenissenbos is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.
Belangrijkste eigenschappen:
- Voor leeftijd 6 tot 16 jaar
- 25 hectare ‘natuurlijk spelen’
- Natuurlijke omgeving met bos, weide en water
- Midden in leefgebied van bevers, reeën, ijsvogels, roofvogels, spechten en paarden
- Talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen, kilometers aan routes en waterpartijen
- Vervlochten met educatieve thema’s op gebied van natuur, sport&beweging, kunst, waterbeheer en geschiedenis
- Groepsaccommodatie voor lessen en school- en verenigingskampen
Veiligheid speeltoestellen
Alle speeltoestellen en speelaanleidingen zijn gekeurd door een daartoe bevoegde keuringsinstantie en voldoen zodoende aan de eisen van de Voedsel- en Warenwet Autoriteit (VWA). Maandelijks worden alle toestellen langsgelopen. Een veilige speelomgeving betekent echter niet dat kinderen geen letsel kunnen oplopen; het Belevenissenbos is een omgeving waar kinderen hun grenzen leren kennen. Spelen in Het Belevenissenbos is dus voor eigen risico.
Water en veiligheid
Er is veel water in Het Belevenissenbos. De diepte varieert van 0,5 tot 1 meter. Kinderen die niet (goed) kunnen zwemmen mogen alleen in en rondom het water spelen als zij onder permanent toezicht staan van een volwassene. Het water in Het Belevenissenbos is geen officieel zwemwater. Dat betekent dat de waterkwaliteit niet wordt gecontroleerd.
Klik hier voor de website van Het Belevenissenbos.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen