500 quizvragen op speeltoestel Yalp en Quest
In samenwerking met het populairwetenschappelijke magazine Quest ontwikkelde Yalp het speeltoestel Yalp Memo, dat spelen en leren combineert. Dit digitale speeltoestel met zeven palen, een touchscreen bevat 8 spellen, waaronder het Quest spel met maar liefst 500 quizvragen. Kun je oranje worden door het eten van wortels? Kan een dier links- of rechtspotig zijn? Kun je aan twee dingen tegelijk denken? Om antwoord te geven moeten kinderen naar de juiste paal rennen en het scherm aantikken. Quest-hoofdredacteur Thomas Hendriks legt uit hoe het idee is ontstaan.
“Yalp beschikte al over het toestel en had daar ook naast speelse elementen (een tik- en een renspel) al twee educatieve elementen (een taal- en rekenspel) in verwerkt. Wij raakten met Yalp in gesprek en zagen meteen mogelijkheden om de Quest -content door middel van leuke quizvragen in het toestel te integreren.” Hendriks, vader van twee jonge kinderen en een derde in aantocht, vindt het belangrijk dat kinderen bewegen. “Ik hoop dat als mijn oudste in groep 8 zit, dat er dan op een andere manier op basisscholen wordt lesgegeven met een grotere rol voor beweging.”
Laden met maatschappelijke quizvragen
Den Haag had in maart de primeur op de Memo in rode Quest -uitvoering. In augustus wordt in Enschede de tweede op een schoolplein geplaatst. De Quest Quiz is ook te spelen op de elf Memo’s van Yalp, die momenteel in de openbare ruimte staan. Zo kreeg de gemeente Harderwijk onlangs een prijs uitgereikt van Yalp omdat de Quest -quiz hier het allermeest gespeeld werd volgens de statistieken. Quest en Yalp streven ernaar om in 2020 op 100 schoolpleinen door heel Nederland een Yalp Memo te hebben staan. De schooldirecteuren Karen Weijermans (Houtwijk) en Ida Lugtenburg (De Eshof) van de school in Den Daag zijn zeer enthousiast over het toestel: “Bewegen levert zoveel op. Het bevordert de leerprestaties van kinderen en heeft een goede invloed op de fysieke en sociale ontwikkeling. Daar hechten wij als scholen veel waarde aan. Het is ook de bedoeling dat docenten naar buiten gaan tijdens de taal- of rekenles.” Beiden benadrukken dat de educatieve spellen een officiële methode natuurlijk niet kunnen vervangen. “Maar het alfabetspel of de Quest -quiz spelen is natuurlijk wél een goede oefening.”
Hendriks ziet overigens ook mogelijkheden voor ander gebruik. “Je kunt de toestellen in de openbare ruimte ook laden met maatschappelijke vragen. Zodat ze kunnen bijdragen aan meer wederzijds begrip in bepaalde buurten.”
Gekoppeld aan lesprogramma
Bij de Yalp Memo spreekt het Hendriks aan, dat het enerzijds het gevoel van gamen oproept – ‘dat maakt het een speeltoestel 2.0, passend bij deze tijd’ – en anderzijds ervoor zorgt dat kinderen in de buitenlucht bewegen. “ Dat was in mijn jeugd vanzelfsprekend, maar is dat nu al lang niet meer. Het is niet voor niets dat onlangs in het nieuws kwam dat kinderen niet meer kunnen vallen omdat hun motoriek zo is verslechterd. Bewegen is van zo'n groot belang voor hun ontwikkeling.”
De vragen van de Quest Quiz zijn ingesproken door Quest -hoofdredacteur Thomas Hendriks en worden in de toekomst gekoppeld aan een lesprogramma voor scholen. Ook verzorgt Thomas een opening en een lesuur op scholen waar een Yalp Memo geplaatst wordt. Om ervoor te zorgen dat kinderen niet uitgekeken raken op de Quest Quiz zijn er regelmatig updates .
Ook vanuit het buitenland is er veel belangstelling voor het toestel. Zo staat de Yalp Memo al in Duitsland, China, Zweden, Engeland en Noorwegen.
Meer lezen in BuitenSpelen
Over de Yalp Memo verscheen in de meest recente editie van BuitenSpelen een uitgebreid artikel. U leest deze editie door hem te downloaden in onze digitale bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Rotterdam wil urban sports voor breder publiek toegankelijk maken
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Reactie toevoegen