Weg met de Speelnatuur!
De ontdekroute die creeerde je zelf met een paar vriendjes door het maisveld, met een heuse boer die je boos achterna kwam hollen (nee, het was geen animatronic). Vies werd je vanzelf wel. En het voedselbos dat waren de bramenstruiken die verderop stonden. Onvergetelijke herinneringen… en onbetaalbaar ook. Ze staan voor de zorgeloosheid van je jeugd (als je dat geluk had).
De nieuwe Speelnatuur van vandaag, daar moet van alles inzitten, een hele wensenlijst, hufterproof natuur met een verdienmodel. Dat maakt het nu juist zo ingewikkeld. Want voor natuur betaalt men over het algemeen niet. Terwijl er niets onvergetelijker is voor een kind dan lekker spelen aan een slootje met een beetje water en modder. Niets onbetaalbaarder ook.
Vroeger was de Speelnatuur gewoon restruimte van de woonwijk. Ruimte waar je een beetje kon aanrommelen. Dat is precies waar het kinderen aan ontbreekt heden ten dage; ruimte om aan te rommelen… zowel in hun tijdschema als in de echte ruimte. Ik ben trouwens voor meer aanrommelruimte voor iedereen, ook voor volwassenen! Stop met het aanharken van woonwijken, parken en bedenken van speelnatuur. Geen half uur in de auto zitten om naar Speelnatuur gebracht te worden door je ouders, maar een kindvriendelijke stad.
Stedenbouwkundige Shyam Khandekar, verteller en inspirator als het gaat om de kansen en mogelijkheden van groen in de stad, vindt dat wij Nederlanders teveel solitaire gebouwen ontwerpen en te weinig denken aan de historische context en het landschap eromheen. Ik zie daar talloze voorbeelden van in mijn eigen stad. Er worden blokkendozen neergezet rechtsreeks vanuit de tekentafel, en bomen gekapt om het plaatje van de architect compleet te maken. Khandekar pleit ervoor oplossingen te kiezen die logisch zijn en op het landschap aansluiten, zonder geforceerde ingrepen. Als we meer woonwijken ontwerpen met speelstraten waar spelen en natuur weer onderdeel worden van het grote geheel, hoeven we niet zo ingewikkeld te doen met Speelnatuur en zijn verdienmodel.
En meer aanrommelruimte zou voor iedereen gezond zijn :-)
Marieke van Doorn is oprichter van het bureau Doornroos en is onder meer ontwerpster van (natuurlijke) speelplekken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr om 09:48 uurJantje Beton slaat alarm
3 apr om 13:08 uurJantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen