Wageningen besteeds speelvoorzieningen anders aan
Kleine leverancier op het oog
De gemeente Wageningen gaat de komende jaren (2013-2015) 800.000 euro uitgeven aan speelvoorzieningen. Uiteraard moet dat aanbesteed worden en dat is ook Europees gedaan. De inschrijving loopt tot 9 augustus. Met name grote speeltuinjongens zullen handenwrijvend naar dit bedrag kijken. Immers: grote partijen, grote kortingen, grote stappen snel thuis. Zo wil Wageningen het niet. De gemeente heeft nadrukkelijk ook de kleine leverancier van toestellen en speelvoorzieningen op het oog.
Kleine projectfasen
Het project is in kleine projectfasen opgeknipt (circa € 130.000), zodat ook de kleinere bedrijven het werk aankunnen en het voor de gemeente behapbaar is. Wageningen wil geen standaard speelplekjes meer, maar creatieve en natuurlijk ogende speelruimte met veel hout en speellandschappen. Geen leverende partij, maar een meedenkende projectpartner. De EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) wordt echt gebaseerd op een combinatie van prijs en kwaliteit. Waarbij prijs –en dan met name de korting- van ondergeschikt belang is. Het gaat om wat er geboden wordt.
Lage selectie-eisen, relatief eenvoudige inschrijving
Er is budget beschikbaar en de partij die het meeste biedt aan producten en diensten is koopman. Het gewenste aantal inschrijvers is drie: drie projectpartners, zijnde leveranciers en/of aannemers. Opsteller van de inschrijving is OBB Deventer. Elske Oost zegt over de inschrijving: ‘De selectie-eisen zijn laag en de inschrijving is relatief eenvoudig. Je hoeft alleen een Eigenverklaring in te dienen en de te beoordelen stukken voor de gunning. Alleen de gegunden hoeven de bewijslast voor de selectie in te dienen. Voor veel kleine spelers in de markt was de berg aan bewijslast die geleverd moest worden een grote hobbel. Nu is het een A4. Eigenlijk draaien we het hier in de aanbesteding om. Vergelijk het met de aanschaf van een auto. Normaal zeg je: ik wil een auto die zo en zo hard rijdt, die kleur en zoveel PK. Zeg maar wat de prijs is en hoeveel korting ik krijg. Nu zeggen we: we hebben acht ton verdeeld in porties, en kijk maar wat je kunt leveren. Lever je veel, bied je veel service en denk je mee, dat is veel belangrijker dan de hoogste korting. In plaats van dat je een heel plan overlegd waarop leveranciers een prijs voor neerleggen, is het dus nu: bied zoveel mogelijk leverancier en wees creatief. We hopen zo veel meer kleinere spelers iets te “gunnen”. Anders zijn het altijd de grote partijen die het makkelijkst kortingen geven omdat ze zoveel schaalvoordelen hebben.’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen