Veel speeltoestellen Utrecht weer veilig
Dit was het resultaat van een steekproef die de nVWA in 2010 heeft uitgevoerd. Gevaren die daarbij vaak naar voren kwamen waren beknelling, stikken, snijden, of letsel door vallen op een harde ondergrond. Het ging om speeltoestellen zoals de wipkip, gecombineerde klimtoestellen met glijbaan of brandweerpaal, schommels, draaitoestellen, duikelrekken, evenwichtsbalken en speelhuisjes.
Koordtest glijbaan
Tijdens het controleren trof de nVWA bij glijbanen regelmatig een situatie aan dat een kind kan blijven hangen met een koordje van zijn jas waardoor het kan stikken. Een ander gevaar dat de controleurs vaak bij speeltoestellen tegen kwamen zijn openingen in een toestel waarin een kind kan blijven hangen met een vinger of andere lichaamsdelen.
Controle valondergrond
Tijdens de inspecties werd ook altijd de ondergrond meegenomen waarop het toestel staat. Die moet een val van een kind dusdanig kunnen opvangen dat letsel zo veel mogelijk wordt beperkt. Bijvoorbeeld een betonnen ondergrond heeft deze eigenschappen niet.
Waarschuwingen hielpen
De beheerders bij wie een speeltoestel niet in orde was, kregen een waarschuwing en vervolgens een 2e controle. Bij deze inspecties bleek dat het grootste deel van de toestellen weer veilig was. Degenen die niet of onvoldoende gehoor hadden gegeven aan de waarschuwing, kregen een boete.
Wettelijke verplichtingen speeltoestellen
Een beheerder van speeltoestellen moet voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen, waaronder de verplichting om gekeurde toestellen aan te schaffen en deze toestellen goed te beheren en te onderhouden. De gegevens van keuringen, onderzoeken, onderhoud en ongevallen moeten worden bijgehouden in een logboek. Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat bij 56 basisscholen en bij 56 campinghouders het logboek niet aanwezig was, of slecht werd bijgehouden. Beter onderhoud van speeltoestellen zorgt ervoor dat het aantal ongevallen wordt teruggedrongen. De nVWA en Consument en Veiligheid geven beheerders informatie en tips over de verantwoordelijkheden die zij hebben.
Bron: Flevocourant
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen
13 mrt om 08:55 uurBasisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurArnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'
10 jan om 15:09 uurArnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…
Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt
13 dec 2023Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…
Reactie toevoegen