Speeltoestel gecombineerd met sprookjes-app
”Dit is 's werelds eerste speelplek met een eigen app” , zegt Willem van Veenendaal, algemeen directeur van KOMPAN BV. ”Het combineert de fysieke inspanning van een speelplek met een digitale leerconcept op basis van Hans Christian Andersen sprookjes; verhalen die we allemaal kennen als De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Jonge Eendje en DeTondeldoos.” Naast de fysieke uitdagingen, speciaal voor kinderen in de leeftijd tot 8 jaar, wordt het fantasie- en rollenspel actief ondersteund en de mogelijkheden voor taalotnwikkeling vergroot.
Digitale mogelijkheden
Via QR-codes op het speeltoestel kunnen kinderen de Hans Christian Andersen PlayGate App downloaden. Wanneer de App wordt geopend verschijnt een wereld van ’Augmented reality’ en voegt het een extra dimensie van personages en verhalen toe aan de speeltuin. ”De speelplek kan natuurlijk ook worden gebruikt zonder een smartphone of tablet, maar biedt wel de mogelijkheid voor kinderen om echt te profiteren van de digitale mogelijkheden die hun leefwereld typeren. Met een SMART Playground wordt buiten een omgeving gecreëerd waar fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling plaats kan vinden", zegt Van Veenendaal. De app bevat tevens de volledige versies van de sprookjes in E-bookformaat, zodat ouders de verhaaltjes voor kunnen lezen. De app heeft nog vele andere functies zoals de mogelijkheid voor ouders of leerkrachten om samen met de kinderen actief naar de verhalen te luisteren, woorden te herkennen en speelse uitdagingen die geschikt zijn voor hun kind of groep kinderen.
Zittende levenstijl
Volgens een studie van de Amerikaanse Common Sense Mediagroup in 2013, is de gemiddelde tijd die kinderen van 8 jaar dagelijks doorbrengen op digitale apparaten sinds 2011 verdrievoudigd. ”Kinderen uit geïndustrialiseerde landen leiden steeds meer een zittend leven binnenshuis met meer interactie met technologie dan met leeftijdgenoten en volwassenen of buitenspelen”, zegt Jeanette Fich Jespersen van het KOMPAN Play Institute. ”Deze levensstijl heeft gevolgen voor kinderen in hun fysieke, sociale en niet in het minst, communicatie- en taalvaardigheden.” Volgens de aanbevelingen van de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) moeten kinderen ten minste 60 minuten per dag in een matige tot krachtig niveau bewegen. Dit is het beste te bereiken door buiten spelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Rotterdam wil urban sports voor breder publiek toegankelijk maken
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Pumptracks stimuleren beweging en gezondheid onder Gelderse jongeren
17 mei om 13:55 uurPumptracks bevorderen de beweging en gezondheid van jongeren in verschillende Gelderse gemeenten. Dit blijkt…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Urban Sports aantrekkelijk door vrijheid en laagdrempeligheid
18 apr om 10:20 uurHet vrije en laagdrempelige karakter van urban sports zorgt ervoor dat jongeren gemotiveerder zijn en blijven…
Reactie toevoegen