Nieuwe gemeenteraden: zet buiten spelen op agenda
Budgetten inkrimpen
Uit een aanbestedingsscan blijkt dat veel gemeenten hun budgetten op speelplekken inkrimpen. Dit gaat ten koste van de aanleg van nieuwe speelplekken en het onderhoud van bestaande speeltuinen. Dit is in elk geval het geval in Utrecht, Lelystad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Zwolle, Leeuwarden, Groningen, Amsterdam (diverse wijkcentra), Enschede en Rotterdam.
Concurreren met computer
Gemeenten zouden zich bewust moeten zijn van het economisch, sociaal en maatschappelijk belang van de buitenspeelruimte. “De buitenruimte moet concurreren met de televisie en de computer binnen. Dat is al moeilijk genoeg”, zegt Willem Veenendaal, voorzitter van SPELEN. “Als er dan bezuinigd wordt op die speelplekken en ze worden niet aantrekkelijk gemaakt, kiezen kinderen er te vaak voor om binnen te blijven. Dat tij moeten we echt keren!”
Speelrecht opeisen
Via Facebook en Twitter worden jong en oud opgeroepen hun speelrecht op te eisen. Mensen kunnen foto’s insturen van zichzelf op een mooie speelplek of juist aangeven waar in hun gemeente een speelplek verwaarloosd is. De mooiste foto of beste ingezonden post mag een speeltoestel uitzoeken ter waarde van 5000 euro. Hiermee wil de branche laten zien hoe veel mensen dagelijks willen genieten van het buiten spelen. Niet alleen kinderen, maar juist mensen van alle leeftijden.
Facts&Figures
- Landelijk haalde in 2009 slechts 22% van de jeugd (4-17 jaar) de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
- Uit onderzoek blijkt dat buiten spelen een belangrijke bijdrage levert aan de lichamelijke activiteit van kinderen en volwassenen en dat het hiermee een preventieve werking heeft op het ontstaan van overgewicht en chronische aandoeningen
- Onderzoek toont ook aan dat buiten spelen de ontwikkeling bevordert van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen
- Daarnaast is het goed voor het samen leren spelen en vooral voor jonge kinderen is bewezen dat buiten spelen een positieve invloed heeft op de hersenontwikkeling.
- De opbrengsten van buiten spelen overtreffen ruimschoots de investeringen. Uit Engels onderzoek blijkt dat bij elke euro die men in buiten spelen stopt, 1,40 euro wordt terugverdiend.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen
13 mrt om 08:55 uurBasisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurArnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'
10 jan om 15:09 uurArnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…
Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt
13 dec 2023Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…
Reactie toevoegen