Kennisdag Speelplan over participatie: het feestje van de burgers
De kennisdag van Speelplan opende met een discussie over het WAS. Naar aanleiding van Zwolle en eerder Almere staat deze regeling volop in de belangstelling. Peter Post van gemeente Almere stelde dat Almere een eigen weg bewandelt. Daar is ruimte voor in het WAS. “Participatie is het feestje van de burgers. Je moet dat feest niet bederven maar duidelijk maken dat we wel met z’n allen een gezamenlijke zorgplicht hebben. Dus ook de gemeente ‘kijkt wel mee’ over de schouders van de burgers.”
Binnen die regelgeving is zoveel ruimte
Robert Aartsen van gemeente Rotterdam toonde zich een voorstander van het WAS. “Binnen die regelgeving is zoveel ruimte. Zelfbouwende burgers zijn in Rotterdam aan de slag gegaan om speeltoestellen te maken en die we hebben gecertificeerd. Dat kan allemaal binnen de huidige regels.” In de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland-Noord schuift men wat meer op in de richting van het ‘liberale’ Almere.
René Duistermaat van Hollands Kroon: “Van de 130 regels voor de openbare ruimte hebben we er 100 afgeschaft. We hebben met die reductie de nationale media gehaald. Bij ons mag dus heel veel – toetssteen is: het gezonde verstand van de bewoners.” Een vergelijkbare weg bewandelt Venlo. Je moet burgers ruimte geven, zei Ronald Sijbers van gemeente Venlo: “Participatie is niet anders dan loslaten en vertrouwen geven aan burgers.”
Kost participatie geld?
Tijdens de kennisdag werd ook gediscussieerd over enkele stellingen. Een van die stellingen was: participatie kost geld. Dat blijkt dus niet te kloppen. Unaniem werd die stelling van tafel geveegd. Participatie kost geen (extra) geld. “Je kunt met minder geld meer doen.” “En het verbetert de sociale cohesie. Maar hoe druk je dat in geld uit?”
Je moet het leuk maken dan komen de bewoners vanzelf naar je toe
Saskia Hille van Wijde Meren: “Bewoners zijn veel meer betrokken en zijn veel eerder geneigd om de handen uit de mouwen te steken als het gaat om de kwaliteit van hun openbare ruimte. Bij de laatste storm die Nederland teisterde ruimden veel bewoners die thuis zijn in participatie, zelf de omgevallen takken en bomen op.” Cor van Drogen, van Steenwijkerwold: “Je moet het leuk maken dan komen de bewoners vanzelf naar je toe. De gemeente kijkt mee en faciliteert. Prachtig toch!”
Discussieer mee over het WAS
Op dit moment loopt over het WAS en de obstructie door Zwolle een discussie in de Linkedin groep van het platform BuitenSpelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug om 15:45 uurNa drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun om 09:34 uurOp 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen