Gesprek VWS: wijzigingen WAS van de baan
Voorgestelde veranderingen
De volgende veranderingen ten aanzien van speeltoestellen waren door het ministerie voorgesteld:
- Het logboek wordt vormvrij (de bijlage met voorschriften vervalt).
- Er komt een lijst van toestellen die geplaatst kunnen worden zonder keuring.
- Er komt een beslisboom die ook kan leiden tot periodieke keuring (op grond van G-kracht en snelheid).
Na de bijeenkomst is besloten dat op korte termijn nu alleen het eerste voorstel wordt verwerkt in de aangepaste regels. Verder denkt het ministerie nog verder over twee onderwerpen. Ten aanzien van punt 2 is dat over een beperkt aantal toestellen die 'op een attractie lijken', zoals een rodelbaan. En ten aanzien van punt 3 over 'de pilot Zwolle'; het mogelijk maken van speelgoed (particuliere speeltoestellen) in de openbare ruimte.
Structureel overleg spelen
Op welke termijn het ministerie deze twee onderwerpen wil meenemen in een WAS 2.0 kon nog niet worden aangegeven. Op termijn kan de speelwereld (ROW-overleg) weer meedenken met het ministerie. Het overleg was dit keer alleen over speeltoestellen, dus zonder attracties. Dat is goed bevallen en het overleg tussen vertegenwoordigers van spelen en het ministerie gaat mogelijk structureel plaatsvinden.
Eenduidig geluid vanuit de branche
Op de voorgestelde wijziging van het WAS, kwamen veel reacties. Diverse stakeholders stuurden brieven, of gaven input in het overleg van 7 oktober. Naast de Branchevereniging Spelen waren er afgevaardigden van diverse AKI's, speeltoestellenontwerpers, inspectiebureaus, SVS, Staatsbosbeheer, ontwerpers van speelnatuurplekken, Ruimte voor de Jeugd, Springzaad, NVWA en Jantje Beton / Nuso. De voorzitter van de Branchevereniging Spelen, Anne Koning, had vooraf contact met veel van deze organisaties zodat de inbreng op veel punten overeenkwam. De diverse organisaties gaven aan dat spelen in Nederland er niet leuker of veiliger op zou worden. Dit eenduidige geluid werd gehoord door het ministerie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen