Den Helder verwijdert on-officiële speeltoestellen
Zelf een wipkip plaatsen op het pleintje in de straat? Een schommel bouwen op het grasveld? Leuk voor de buurtkinderen, maar ten strengste verboden in Den Helder. Uit veiligheidsoverwegingen verwijdert de gemeente toestellen die niet in haar opdracht geplaatst zijn.
Den Helder verwijdert speeltoestellen
vrijdag 29 juli 2011
2 min
Inspectiebeleid
Binnen de gemeentegrenzen van Den Helder zijn ruim zevenhonderd speeltoestellen te vinden. Die zijn in de loop der jaren allemaal geplaatst door de gemeente, op locaties als speeltuinen, speeloases of andere speelplekken. Van deze toestellen kan en mag worden verwacht dat ze volledig veilig zijn. De gemeente controleert alle toestellen twee keer per jaar. Indien nodig worden ze hersteld, zodat kinderen er veilig op en mee kunnen spelen.
Gemeente verwijdert toestellen
Als de gemeentelijke handhavers iets aantreffen dat er niet hoort te staan, dan moeten zulke speeltoestellen weg. Degene die het heeft geplaatst krijgt eerst de gelegenheid het zelf te verwijderen. Als dat niet gebeurt, doet de gemeente het. “Treffen we toestellen aan die niet in opdracht van de gemeente zijn geplaatst, dan worden die verwijderd. Zekerheid voor alles”, aldus de gemeente.
Goed bedoeld maar niet veilig
Hoe goed bedoeld ook, toestellen die door ouders zelf zijn gemaakt of ergens in de aanbieding gekocht, mogen niet in de openbare ruimte staan. “Dit vanwege een aantal redenen, waarvan de belangrijkste de veiligheid van de speeltoestellen is en daarmee de veiligheid van de kinderen die er op of mee spelen. De wetgever eist dat speeltoestellen in de openbare ruimte veilig moeten zijn”, zo meldt de gemeente.
Laat toestellen plaatsen over aan de gemeente
Aan toestellen in de openbare ruimte stelt de wetgever nu eenmaal veel strengere eisen dan aan speelmateriaal dat in de eigen tuin staat. Bijvoorbeeld omdat ze vaker gebruikt worden en omdat er niet altijd toezicht is bij deze toestellen. Volgens de gemeente zijn zelfgemaakte speeltoestellen vaak zelfs ronduit onveilig. “Laat het plaatsen van speeltoestellen daarom over aan de gemeente.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren
14 feb om 14:08 uurDe ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?
14 feb om 09:12 uurNeem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden
7 feb om 11:00 uurBij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'
2 feb om 09:25 uurDe Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen
1 feb om 09:00 uuriGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online
25 jan om 13:41 uurHet platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
Sporten in de natuur
19 jan om 12:21 uurTijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »
De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek
16 jan om 09:43 uurOntwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
Reactie toevoegen