Beweegtuin uitgebreid met twee nieuwe beweegtoestellen
Bij de ontwikkeling van deze nieuwe toestellen stonden de ouderen en hun bewegingsmogelijkheden centraal. Zo is er bij de ontwikkeling bijvoorbeeld rekening gehouden met het gebruik door minder valide personen of door personen met een eenzijdige verlamming.
Actieve beweegtuinen
Steeds vaker worden de tuinen van een verzorgingstehuis benut als beweegtuin. Naast de gebruikelijke wandeling door de tuin, zorgen de beweegtoestellen van Nijha ervoor dat senioren ook actief en met plezier in beweging kunnen blijven. Deze zogenaamde FIT+ toestellen zijn allen ontwikkeld vanuit de bewegingsmogelijkheden van ouderen. Goede voorbeelden hiervan zijn de crosstrainer met extra lage instap en een zitfiets met armleuningen, voor extra gevoel van stabiliteit tijdens de oefening. De FIT+ lijn bevat vele mogelijkheden voor uiteenlopende oefeningen, maar uit een inventarisatie bleek dat er behoefte was aan extra toestellen gericht op het bovenlichaam. Nijha speelde in op deze wensen door twee nieuwe beweegtoestellen te ontwikkelen. In nauwe samenspraak met ervaren fysiotherapeuten die dagelijks met deze doelgroep werken.
FIT+ Arm Rotation
Eén van de nieuw ontwikkelde toestellen is de FIT+ Arm Rotation. Met dit toestel kunnen twee personen tegelijkertijd en toch afzonderlijk van elkaar verschillende oefeningen uitvoeren. Aan de ene zijde van het toestel kan door middel van ergonomisch draaiende schijven een “roerende” beweging worden gedaan. Hierbij is de weerstand van de schijven afzonderlijk van elkaar in te stellen en heeft de oudere keuze uit het draaien van kleine of grote cirkels.
Aan de andere zijde van het toestel kan met behulp van een unieke handtrapper de voor- achterwaartse beweging worden uitgevoerd. Ook hier is de weerstand van de handtrapper eenvoudig in te stellen met een draaiknop. De FIT+ Arm Rotation is zowel in een zittend als staand model verkrijgbaar.
FIT+ Pulley
Het tweede nieuwe FIT+ toestel is de Pulley. Dit beweegtoestel heeft een staander als basis, waarmee uiteenlopende oefeningen gedaan kunnen worden. De beweging die hierbij ontstaat is geen gedwongen beweging, hierdoor worden bijvoorbeeld gewrichten niet geforceerd. De cassettes kunnen hoog en laag opgehangen worden. De cassette is tussen de 1 en 2 kilo instelbaar, hiermee kan worden ingespeeld op het beweegniveau van ouderen. Een bijkomend voor is dat het toestel hierdoor ook toegankelijk is voor minder valide personen, ouderen in een rolstoel eenvoudig bij de cassettes. De cassettes zijn los van elkaar te gebruiken, waardoor het ook toepasbaar is voor mensen met eenzijdige verlammingen. Ook de FIT+ Pulley is verkrijgbaar in twee varianten, waarbij de staander aan één of twee zijdes bruikbaar is. Ook is er een muurvariant waarbij de cassettes rechtstreeks aan een muur worden bevestigd van het zorgcentrum.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen
13 mrt om 08:55 uurBasisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurArnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'
10 jan om 15:09 uurArnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…
Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt
13 dec 2023Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…
Reactie toevoegen