Oproep aan kabinet: zorg voor gezond bewegen

woensdag 31 juli 2024

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, en de Nederlandse Sportraad verzoeken in een brief het nieuwe kabinet om substantieel bij te dragen aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Meer dan de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, wat de fysieke gezondheid onder druk zet. Daarnaast zijn er toenemende zorgen over de mentale gezondheid, met name bij jongeren. Ook groeit de eenzaamheid. De adviesraden bevelen het nieuwe kabinet twee maatregelen aan om deze trends te keren. Deze maatregelen zijn gericht op het creëren van omstandigheden die gezonder leven bevorderen door middel van ontmoetingen, sport en beweging.

Bevorderlijke omgeving voor beweging en natuur

Allereerst roepen de raden op om te investeren in een leefomgeving die zowel groen als bevorderlijk voor beweging is. Het moet aantrekkelijk zijn voor mensen om buiten te komen, te bewegen en anderen te ontmoeten. Dit kan worden gerealiseerd door meer groene ruimtes te creëren, samen met comfortabele en veilige wandel- en fietspaden en andere sportvoorzieningen.

Toegankelijke voorzieningen voor iedereen

Ten tweede is het essentieel om voorzieningen toegankelijk te maken, zodat iedereen kan sporten en bewegen. Dit vereist extra aandacht voor het behoud van lokale faciliteiten, het versterken van netwerken tussen bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen, en sociaal beleid dat gericht is op mensen in kwetsbare situaties. Deze groep heeft vaak beperkte middelen om te bewegen of ontbreekt het aan gezelschap om dit samen te doen, en kan bovendien vastlopen in complexe financiële regelingen.

Lees hier de volledige brief aan het kabinet 

MOVE24

Of het kabinet de oproep van de adviesraden ter harte neemt is nog afwachten. Nu al aan de slag met een beweegvriendelijke omgeving? Kom dan naar MOVE24, het event voor de beweegvriendelijke omgeving. Op 15 oktober bij Omnisport in Apeldoorn. Kom ook en laat je inspireren door goede voorbeelden, kom in contact met professionals uit het ruimtelijk én sociaal domein en ga de dag erna aan de slag met je eigen opgaven. Kijk voor meer informatie op www.move24.nl