Waarom iedere school The Daily Mile in zou moeten voeren
The Daily Mile is zes jaar geleden bedacht op de St Ninians Primary School in het Schotse Stirling. De leraren vonden dat de leerlingen fitter moesten worden en voerden The Daily Mile in. Iedere dag een kwartiertje lopen of rennen op eigen tempo, dat was het idee. Gewoon tijdens de lesuren. The Daily Mile werd min of meer ingebed in het onderwijs op de school. Andere scholen pikten het idee op en inmiddels vindt het loopkwartiertje dagelijks plaats op zo’n 3.600 basisscholen in 35 landen.
Laagdrempelig
Het is algemeen bekend dat teveel stilzitten slecht is voor de gezondheid. Slechts 40 procent van de kinderen beweegt genoeg. De resultaten zijn bekend. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is schrikbarend gestegen. De gevolgen voor de lange termijn zijn eveneens niet mals. Kinderen met overgewicht lopen later meer kans op diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten.
Een ander weetje: sinds de jaren tachtig is de lichamelijke fitheid van kinderen afgenomen. Ze kunnen niet zo ver rennen als dat hun ouders in hun kinderjaren konden. The Daily Mile, kortom, is in elk opzicht dus een nobel initiatief. Ook omdat het laagdrempelig: het is ingevoerd door leraren met nuchter boerenverstand en het is zeer makkelijk in te passen in het onderwijssysteem. Bovendien kunnen kinderen hun eigen tempo bepalen en kan The Daily afgelegd worden zonder daarvoor allerlei sportkleding aan te moeten trekken.
Onderzoeksresultaten
Maar hoe zijn de resultaten? Wat is de toegevoegde waarde van The Daily Mile? Onderzoekers van de universiteiten in Edinburgh en Stirling namen de The Daily Mile onder de loep en kwamen met de volgende resultaten. Aan het onderzoek hebben 391 kinderen van vier tot twaalf jaren van twee scholen meegedaan. De ene school had de The Daily Mile geïntroduceerd, de andere niet.
Drie zaken werden gemeten: fitheid, fysieke activiteiten en sedentaire tijd (de tijd dat een kind stilzit) en de ontwikkeling van lichaamsvet. De kinderen op The Daily Mile liepen, verhoogden hun fysieke activiteit met 9 minuten per dag en verlaagden hun zittende tijd met 18 minuten per dag. De afstand die deze kinderen konden afleggen binnen 15 minuten nam toe met gemiddeld 40 meter. Het lichaamsvet nam gemiddeld met 4 procent af.
Bovendien blijkt uit eerdere onderzoeken dat extra beweging ertoe leidt dat kinderen extra wakker zijn, zich beter kunnen concentreren en zich bovendien fijner voelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen