Vergroening en verblauwing zorgen samen voor een hoge speelwaarde
Het klimaat verandert. Zomers wordt het warmer, regenval wordt heviger. Deze veranderingen in het weer, die gepaard gaan met weersextremen, vragen iets van ons. Onze leefomgeving moeten we aanpassen, zodat overlast van water en zon beperkt wordt. Klimaatadaptatie noemen we dit.
Bij het ontwerp van een speel- en sportplaats houden we hier dan ook nadrukkelijk rekening mee. Een functionele groene speelplaats gaat uitstekend samen met duurzame oplossingen die passen bij de veranderende weersomstandigheden, zonder het ultieme doel uit het oog te verliezen: een fijne speelplek waar kinderen zich graag vermaken en ontwikkelen.
Door minder grond te verharden en kiezen voor groen, krijgt regenwater meer kans om te infiltreren in de grond. Ook zijn waterbergingen mogelijke, een goede oplossing voor een tijdelijke overvloed aan regenwater. Door het proces van waterafvoer duidelijk zichtbaar te maken, krijgt het ook een educatieve functie, en verhoogt het de speelwaarde van een schoolplein.
Schuilen voor regenwater is één, schuilen voor zonlicht is een ander verhaal. Een speelelement op een sport- en speelplaats kan bescherming bieden tegen een bui. Het planten van bomen geeft een speelplek niet alleen een mooie, groene uitstraling, het geeft ook een natuurlijke bescherming tegen zonlicht. Daarnaast zorgt de schaduwwerking ervoor dat speelplaatsen koel blijven zodat kinderen kunnen blijven genieten van hun speelplek. Hittestress, ook een van de gevolgen van de klimaatverandering, wordt buiten de deur gehouden, waardoor een speelplek de hele dag gebruikt kan worden.
We willen dat iedereen gebruik kan maken van de speelplekken die we ontwerpen. Ook mensen die moeilijker ter been zijn, en gebruik moeten maken van een rollator of rolstoel, moeten zich welkom voelen in de speelplaatsen. Intensief gebruikte paden moeten daarom verhard blijven. Kies je daarnaast te veel voor vergroening, dan kan een plek ook zijn speelwaarde verliezen. Een verharde ondergrond waarop gevoetbald wordt, is makkelijker te onderhouden, en stoepkrijt is makkelijker te gebruiken op tegels dan op gras. De juiste mix van groen en blauw op een speelplek is daarom enorm belangrijk, en daar zorgen we voor.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2021. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen
13 mrt om 08:55 uurBasisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurGroenere schoolpleinen voor Schiedamse basisscholen
17 jul 2023Twee aanelkaar grenzende basisscholen in Schiedam hebben de handen ineengeslagen en het initiatief genomen om…
Meer subsidie voor 'groenblauwe' schoolpleinen in provincie Utrecht
12 dec 2022Van een saai, grijs en betegeld schoolplein naar een groene oase met een speelheuvel, een glijbaan en bosbessen…
Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow
11 mei 2021Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Reactie toevoegen