Toenemende druk op sportaccommodaties, met aanzienlijke regionale variaties

maandag 30 september 2024

De bevolkingsgroei in Nederland zal de komende jaren aanhouden, wat leidt tot een toenemende vraag naar sportvoorzieningen. Meer inwoners betekent namelijk meer druk op deze faciliteiten. Daarnaast stellen de ambities van NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) om meer mensen aan het sporten te krijgen, aanvullende eisen aan de beschikbare ruimte voor sport. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Toekomstige behoefte aan sportruimte in kaart gebracht

Onze onderzoekers hebben de toekomstige behoefte aan sportaccommodaties onderzocht. Hierbij hebben we verschillende scenario's in overweging genomen, waaronder de sportdeelname-ambities van NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).

Druk op accommodaties stijgt met 3 procent

Op basis van enkel de bevolkingsgroei zal de druk op sportaccommodaties in sommige regio’s tegen 2040 met 10 procent toenemen. Landelijk gezien verwachten we een gemiddelde toename van 3 procent ten opzichte van 2022.

Ambities NOC*NSF en POS verhogen de druk aanzienlijk

De druk wordt nog groter als de ambities van NOC*NSF en het POS worden meegenomen, waarbij gestreefd wordt naar meer sportdeelname. In combinatie met bevolkingsgroei stijgt de druk op sportaccommodaties naar 17 procent. In verstedelijkte gebieden zal deze druk zelfs nog hoger uitvallen.

Om de toenemende druk op sportvoorzieningen op te vangen, zien we twee mogelijke oplossingen:

  • De sportinfrastructuur uitbreiden met nieuwe accommodaties;
  • Bestaande faciliteiten efficiënter benutten.

Regionale verschillen vragen om maatwerk Sport en sportvoorzieningen spelen een cruciale rol in zowel stedelijke als landelijke gebieden, evenals in regio's met groei of krimp. De ruimtelijke uitdagingen verschillen echter per gebied. In stedelijke en groeigebieden ligt de nadruk op efficiënt ruimtegebruik, toegankelijkheid en sociale cohesie. In landelijke gebieden draait het vooral om bereikbaarheid, gemeenschapszin en het behouden van leefbaarheid.

Over het rapport

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF. In het rapport worden het huidige sportlandschap, de rol van sport en sportvoorzieningen, en de toekomstige behoefte aan sportruimte uitvoerig besproken.