De manier waarop sport en beweging worden geïntegreerd in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) varieert aanzienlijk. Sommige gemeenten verbinden het met veel verschillende thema's en geven duidelijke beschrijvingen van hun inzet, terwijl andere dat minder doen. Dit komt naar voren uit een analyse van de gemeentelijke plannen door het Mulier Instituut.
Een gezondere bevolking: rol sport en bewegen verschilt sterk per gemeente
Het centrale doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is om in 2040 een gezonde generatie te creëren door middel van sport, voeding en beweging. Gemeenten moesten integrale plannen ontwikkelen om in aanmerking te komen voor de financiering via de Brede Specifieke Uitkering (SPUK). Het GALA richt zich op zes doelen:
1. Verminderen van gezondheidsverschillen
2. Creëren van een gezonde fysieke leefomgeving
3. Versterken van de sociale basis
4. Bevorderen van een gezonde leefstijl
5. Verbeteren van de mentale gezondheid
6. Ondersteunen van vitaal ouder worden
Vaak gekoppeld aan ‘gezonde leefstijl’
We hebben alle gemeentelijke actieplannen onderzocht en geanalyseerd welke GALA-doelen zij aan sport en bewegen koppelden. De meerderheid van de gemeenten verbindt dit met een ‘gezonde leefstijl’ (84%) en ‘vitaal ouder worden’ (75%). Veel minder gemeenten koppelen sport en bewegen aan het ‘verminderen van gezondheidsachterstanden’ (34%) en het ‘verbeteren van de mentale gezondheid’ (38%).
Van elkaar leren en elkaar inspireren
We raden gemeenten aan die sport en bewegen nog beperkt aan GALA-doelen koppelen om gebruik te maken van bestaande goede voorbeelden. Er zijn inmiddels tal van concrete voorbeelden voor een bredere aanpak beschikbaar. Hiermee kunnen gemeenten elkaar inspireren en van elkaar leren.
Lees het volledige bericht op de website van het Mulier Instituut