Handreiking Samenwerken aan Jeugd en Groen
Het Kennisnetwerk Jeugd en Natuur heeft een Handreiking Samenwerken aan Jeugd en Groen uitgebracht. Door middel van voorbeelden, tips en concrete aanknopingspunten stimuleert de handreiking om de thema’s jeugd en groen te verbinden en zo win/win situaties te creëren.
Handreiking Jeugd en Groen
maandag 29 november 2010
2 min
Kansen voor combineren jeugd en groen
Gemeenten spelen als beleidsmaker, beheerder van de openbare ruimte, opdrachtgever voor het welzijnswerk etc. een verbindende rol tussen verschillende belangen, partijen en doelgroepen op de terreinen jeugd en groen. Gemeenten zijn daarmee de aangewezen partij om kansen voor jeugd en groen te benutten. De handreiking Samenwerken voor Jeugd en Groen laat zien dat met projecten op dit gebied bovendien meerdere doelstellingen tegelijk behaald kunnen worden. Projecten voor jeugd en groen dragen bijvoorbeeld bij aan leefbaarheid, gezondheid en zuinig ruimtegebruik. Door middel van voorbeelden, tips en concrete aanknopingspunten stimuleert de handreiking om de thema’s jeugd en groen te verbinden en zo win/win situaties te creëren.
Inspirerende voorbeelden
Er zijn veel goede inspirerende voorbeelden waarbij jeugd en groen gecombineerd worden:
• Het project ‘Op stap naar groen’ van de gemeente Emmen. In strijd tegen jeugdwerkloosheid geeft het project jongeren de kans om een opleiding te volgen en werkervaring op te doen in het groen.
• Een Natuurontdekplek in Hoogeveen. Kinderen kunnen op een natuurontdekplek deelnemen aan georganiseerde en ongeorganiseerde activiteiten. De gemeente is een van de deelnemende partijen.
• Gemeenschapstuinen in de gemeente Rotterdam. Gemeenschapstuinen verbinden jong en oud en hebben een sociale functie in de wijk.
• Het Greenteam in Gouda. Kinderen leren over natuur en duurzaamheid en werken daarbij samen met bejaarden uit een zorgcentrum.
• Het project Groene Leefruimte van de gemeente Ubbergen. De gemeente creëert samen met bewoners groene ruimte voor jong en oud.
• Reizende Tuinen binnen de gemeente Arnhem. Op een tijdelijk locatie wordt een groene plek naar wens van kinderen, jongeren en ouderen ingericht.
Kijk voor meer informatie en projectvoorbeelden ook op www.groenendestad.nl/jeugd
of www.movisie.nl/groenekansen.
Kennisestafette
De handreiking is tot stand gekomen door een kennisestafette bij gemeenten, uitgevoerd door het Kennisnetwerk Jeugd en Natuur, onderdeel van het EL&I-Programma Lekker Groen! Het Kennisnetwerk Jeugd en Natuur is een samenwerking tussen NovioConsult en MOVISIE.
Download hier de hele handreiking.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'
2 feb om 09:25 uurDe Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurOndanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?
8 nov 2023Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
Reactie toevoegen