Groen in de buurt stimuleert het beweeggedrag van kinderen
Door groen is veel beweeg- en gezondheidswinst te halen, becijferde het ministerie van LNV: “In groene wijken komt bij kinderen 15% minder overgewicht voor. Ook wordt er 10% meer buiten gespeeld in buurten die voldoen aan de norm van 75 vierkante meter groen per huishouden binnen een straal van 500 meter. En ook jongeren tussen de 12 en 17 jaar bewegen meer dan hun leeftijdsgenoten als ze in een groene omgeving wonen.”
Goed voor het leefklimaat
Kennisbank Sport en Bewegenkomt tot dezelfde conclusies, maar voegt nog een element toe: “In de openbare ruimte is veel beweeg- en gezondheidswinst te halen. Buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, maar ook goed voor het leefklimaat in de buurt.”
Begaan met de natuur
Kinderen die opgroeien in een groene omgeving dragen dat hun hele leven met zich mee. Ze voelen zich betrokken en begaan met de natuur. Volwassenen die groen aan den lijve hebben ondervonden, erkennen het belang ervan voor de ontwikkeling van kinderen omdat ze zelf zo’n goede herinnering hebben aan het buitenspelen. Aan het klauteren in bomen en het fantaseren over kabouters die wonen in paddenstoelen. Zíjn in de natuur daagt uit tot ontdekken, ervaren en veilig leren voelen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen.
Groen als belangrijke component
Kinderen willen best vaker buiten spelen als het “niet zo saai” zou zijn. Omgevingspsycholoog dr. Sjerp de Vries, senior onderzoeker van Wageningen Environmental Research pleit daarom voor aantrekkelijke speelplekken met veel variatie en met groen als belangrijke component. “Het moet een plek zijn waar zowel gevoetbald kan worden als verstoppertje gespeeld. Het is aan de ontwerper de balans te vinden tussen sociale en fysieke veiligheid en avontuur en uitdaging.”
Initiatieven
Overal komen initiatieven van de grond om kinderen te stimuleren meer te bewegen. In Almelo bijvoorbeeld is een oud, nauwelijks gebruikt stadspark omgeturnd tot Doepark de Hagen, een avontuurlijke natuurspeeltuinwaar kinderen kunnen spelen, ontdekken, fantaseren, leren en tot rust komen.In Tilburg is een ‘arbeiderswijk’ omgetoverd tot een eigentijdse, geriefelijke woonomgeving, een plek waar veel groen en ruimte is om te bewegen en te spelen.
De oorspronkelijke woonwijk bestond uit smalle straten en kleine woningen. Er was weinig groen en nauwelijks ruimte voor kinderen om te spelen. De gemeente Tilburg was ambitieus. Rosmolen moest een unieke woonwijk worden, een wijk waarin mensen niet langs elkaar heen leven, maar elkaar kunnen ontmoeten. Door minder woningen in het plan op te nemen dan er stonden, is er ruimte vrijgekomen voor de aanleg van brede groenstroken. Ze zijn aangelegd in vier straten van de wijk. Elke strook heeft een eigen karakter en functie. Thema’s bij de keus van de beplanting waren tastbaarheid, zichtbaarheid, proeven en geur. Ofwel een brede inzet van groen. Tijdens een wandeling worden door de uiteenlopende planten, struiken en bloemen telkens andere zintuigen geprikkeld. Om contact te stimuleren worden er in de groenstroken ‘groene ontmoetingspaden’ aangelegd. Bij het ontwerp stond centraal dat bewoners zich uitgenodigd voelen om meer naar buiten te gaan. Om te wandelen, elkaar te ontmoeten en – voor de jongeren – lekker buiten te spelen.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen
13 mrt om 08:55 uurBasisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…
Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN
30 jan om 16:05 uurArnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'
10 jan om 15:09 uurArnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…
Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt
13 dec 2023Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…
Reactie toevoegen