Een speeltuin maken doe je zo!
Maar wat nu als er meer gevraagd wordt dan alleen deze actieve mentaliteit? Wat als de speeltuin bijvoorbeeld volledig op de schop gaat en deze opnieuw moet worden ingericht? Of wat moet er gebeuren als een groep enthousiaste buurtbewoners een nieuwe speeltuin op willen gaan zetten? Wat doen we met een clubgebouw in de speeltuin? Hoe zetten we het beheer gestructureerd op poten? En zo zijn er, in de huidige tijd met de vele regelgeving, veel vragen waar vrijwilligers, maar ook gemeenten of andere betrokken organisaties mee rondlopen. Zo ook bij de gemeente Utrecht.
Handleiding
Ongeveer een jaar geleden is bij de gemeente Utrecht het idee ontstaan om een soort van handleiding op papier te zetten voor iedereen die betrokken zou kunnen zijn bij het (her)inrichten en beheren van de speeltuinen in Utrecht. Tot die tijd werd er bij de gemeente gewerkt met een aantal basisinstrumenten, te weten: het beleidskader, een subsidietraject aan de hand van een activiteitenplan en een juridische toetsing (o.a. een HARVO). Eind 2018 heeft de gemeente Speelplan benaderd om te vragen om een naslagwerk te maken met daarin handvaten, tips&tricks en praktijkvoorbeelden.
Met partijen rond de tafel
Speelplan is met een aantal partijen rond de tafel gaan zitten om te behoeftes te bespreken. Hierbij schoven medewerkers van de gemeente en diverse vrijwilligers van bestaande speeltuinen in Utrecht aan (De Hoef, Noordse Park en Sportspeeltuin Abstede). En zo hebben we gezamenlijk de brochure “Speeltuin maken doe je zo” ontwikkeld.
Vijf speeltuinschijven
In dit naslagwerk leest men van alles over wat er allemaal komt kijken bij een beheerde speeltuin, wat is beleidsvorming, juridische tips over een ‘gewone’ huurovereenkomst of een HARVO, wie kijken er mee, de veiligheid van een speeltoestel en de ruimte er omheen, wat is het WAS, wat wordt er bedoeld met de normen en dergelijke.
We hebben voor deze brochure de Vijf speeltuinschijven bedacht (de omgeving, het terrein, de bebouwing, de speelruimte en het beheer) en aan de hand van deze schijven en praktijkvoorbeelden de zaken eenvoudig maar duidelijk omschreven.
De brochure is op 22 oktober jl. bij de heropening van speeltuin Noordse Park door wethouder Victor Everhardt (volksgezondheid, jeugd en jeugdzorg) onthuld en overgedragen aan de Utrechtse speeltuinen. Tegelijkertijd is door een medewerker van Speelplan een workshop gegeven.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen