Buurtsportcoach Plus stimuleert meer beweging

donderdag 26 september 2024

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen beweging een centralere plek geven binnen de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De Buurtsportcoach Plus (BSC Plus) kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject regelmatig gaan bewegen en deze actieve leefstijl ook na afloop behouden. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Pilot Buurtsportcoach Plus van start

In 2023 is de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gestart met de pilot Buurtsportcoach Plus. Binnen deze pilot worden buurtsportcoaches opgeleid tot BSC Plus: een leefstijlcoach die gespecialiseerd is in bewegen. De BSC Plus is laagdrempelig, makkelijk bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Gezondheid en bewegen dichter bij elkaar brengen

De BSC Plus speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteunt deelnemers bij het realiseren van hun gezondheidsdoelen. Hiermee wordt de band tussen gezondheid en beweging versterkt. Toch zien de meeste deelnemers zichzelf niet snel in de rol van leefstijlcoach.

Uitdagingen bij het verbinden van zorg en sport

Een andere belangrijke taak van de BSC Plus is het leggen van verbindingen tussen zorg, sport en bewegen. Dit blijkt echter niet zonder obstakels. Zo ervaren BSC’s knelpunten zoals tijdsgebrek bij zorgprofessionals en moeizame doorstroom naar reguliere sport- en beweegactiviteiten.

Aanbevelingen voor betere samenwerking en doorstroom

Om de genoemde knelpunten te verhelpen, doen onderzoekers enkele aanbevelingen:

  • Verbeter de samenwerking met zorgprofessionals, bijvoorbeeld door korte communicatielijnen, duidelijke afspraken en regelmatige feedback.
  • Stimuleer de doorstroom naar reguliere sport- en beweegactiviteiten. Dit kan door buurtsportcoaches bewust te maken van mogelijke financiële barrières en de oplossingen daarvoor. Daarnaast is het belangrijk om de wensen van de deelnemers in kaart te brengen en structurele sportmogelijkheden voor specifieke doelgroepen op te zetten.